O Chilli

Při prvním ochutnání chilli ucítíme pálení, jehož intenzitu určuje obsah kapsaicinu v danném druhu. Kapsaicin je látka, která je mimo svou pikantnost také velmi prospěšná lidskému organismu.

Chilli obsahuje antioxidanty a vitamíny skupin A a C. Což však neznamená, že to musí být pro všechny super. Existuje plno lidí, kteří nesnáší pálivá jídla s chilli. Věkem se chuť člověka mění a třeba ještě přijde ten správný čas.

- Kapsaicin pomáhá nastartovat metabolismus a zvyšuje spotřebu energie člověka. (nemám dostatečný průzkum, jak působí chilli na zvířata, a i to se může lišit nejen v druzích ale i v jedincích)

- Chilli utlumuje chuť k jídlu.

- Kapsaicin přidaný do krémů a mastí pomáhá urychlovat hojení

- snižuje následky artritidy a působí jako místní anestetikum.

- Po přidání do masážních emulzí pomáhá prokrvovat a tím prohřívat potřebná místa.

- Chilli utlumuje rakovinové bujení a i tvorbu metastáz.

- Kapsaicin je přírodní antibiotikum

- Snižuje riziko výskytu infarktu

- Má protizánětlivé vlastnosti

- Snižuje hladinu cholesterolu

Intenzitu pálivosti měříme v SHU* jednotkách od nuly do několika miliónů. Když vynecháme chemické sloučeniny pohybujeme se maximálně okolo hranice SHU 2.000.000
SHU Scovilleova stupnice pálivosti. (Americký chemik Wilbur L. Scoville 1865-1942)

Naše základní druhy a jejich možná pálivost dle SHU:

Druh SHU
Carolina Reaper HP22B 2.200.000
Trinidad Scorpion Moruga 2.009.231
Dorset Naga 1.598.000
Trinidad Scorpion Butch Taylor 1 463 700
Infinity Chilli Pepper 1,176,182
Naga Morich 1.000.000
Habanero Red Savina 580.000
Habanero Chocolate 425.000
Habanero Red, Yellow, Orange 350.000
Jalapeno různé druhy Až 45.000
Další odrůdy jsou ve stádiu zkoušek a testů vhodnosti pro naše produkty 100 a více

* Povinné pole.