O Chilli
Při prvním ochutnání chilli ucítíme pálení, jehož intenzitu určuje obsah kapsaicinu v danném druhu. Kapsaicin je látka, která je mimo svou pikantnost také velmi prospěšná lidskému organismu.
Chilli obsahuje antioxidanty a vitamíny skupin A a C. Což však neznamená, že to musí být pro všechny super. Existuje plno lidí, kteří nesnáší pálivá jídla s chilli. Věkem se chuť člověka mění a třeba ještě přijde ten správný čas.
- Kapsaicin pomáhá nastartovat metabolismus a zvyšuje spotřebu energie člověka. (nemám dostatečný průzkum, jak působí chilli na zvířata, a i to se může lišit nejen v druzích ale i v jedincích)
- Chilli utlumuje chuť k jídlu.
- Kapsaicin přidaný do krémů a mastí pomáhá urychlovat hojení
- snižuje následky artritidy a působí jako místní anestetikum.
- Po přidání do masážních emulzí pomáhá prokrvovat a tím prohřívat potřebná místa.
- Chilli utlumuje rakovinové bujení a i tvorbu metastáz.
- Kapsaicin je přírodní antibiotikum
- Snižuje riziko výskytu infarktu
- Má protizánětlivé vlastnosti
- Snižuje hladinu cholesterolu
Intenzitu pálivosti měříme v SHU* jednotkách od nuly do několika miliónů. Když vynecháme chemické sloučeniny pohybujeme se maximálně okolo hranice SHU 2.000.000
SHU Scovilleova stupnice pálivosti. (Americký chemik Wilbur L. Scoville 1865-1942)
Naše základní druhy a jejich možná pálivost dle SHU:
Druh | SHU |
---|---|
Carolina Reaper HP22B | 2.200.000 |
Trinidad Scorpion Moruga | 2.009.231 |
Dorset Naga | 1.598.000 |
Trinidad Scorpion Butch Taylor | 1 463 700 |
Infinity Chilli Pepper | 1,176,182 |
Naga Morich | 1.000.000 |
Habanero Red Savina | 580.000 |
Habanero Chocolate | 425.000 |
Habanero Red, Yellow, Orange | 350.000 |
Jalapeno různé druhy | Až 45.000 |
Další odrůdy jsou ve stádiu zkoušek a testů vhodnosti pro naše produkty | 100 a více |